Bæredygtighed

Del

Svaneke Bryghus bliver Danmarks første CO2-neutrale bryggeri

Bryggeriet tager de første skridt for at mindske klimaaftryk og samtidig bidrage til, at Bornholm bliver et bæredygtigt og klimavenligt ø-samfund, hvor vi kan brygge og nyde vores øl mange år ud i fremtiden.

Bæredygtighed har været et langt sejt træk: 

2007 – Svaneke Bryghus opførte sit nuværende bryggeri, hvor miljøvenlige løsninger fik høj prioritet bl.a. genvinding af næsten al varme, centraliseret rengøring, kolonnevis dampproduktion og et klimavenligt køleanlæg. Men vi nøjedes ikke. Gennem årene har vi skiftet fra olie til biogas og dækket bryggeriets tag med solceller. Med adresse på Danmarks mest solrige plet giver det god mening at lade solen bidrage til brygprocessen.

2018 - Svaneke Bryghus bliver et 100% økologisk bryggeri.

2019 - Svaneke Bryghus får sine egen dåsekolonne og introducerer dåser med markant lavere miljøbelastning end engangsflasker.

2020 - Svaneke Bryghus skifter til biogas frem for naturgas. Bryggeriet drives med vedvarende energi, hvoraf 50% kommer fra egne solceller, og de resterende 50% købes som grøn, certificeret vind- og solenergi. Det betyder, at bryggeriet ikke udskiller CO2 på hverken varmeenergi eller elektricitet fra 2020. Svaneke indfører desuden bionedbrydelige engangsglas, og har minimeret brugen af ikke-nedbrydelig plast. Alle etiketter og pap til kartoner er FSC-mærket. Når det nye genindvindingsanlæg er taget fuldt i brug, kan Svaneke Bryghus kalde sig CO2-neutrale. Bryggeriet går således forrest på Bornholm, der som ø ønsker at være CO2-neutral fra 2035.

Nyt anlæg genanvender kulsyre fra bryggeriet

Senest har Svaneke Bryghus indgået en aftale om at lave et genvindingsanlæg til kulsyre på bryggeriet, der forventes taget i brug til oktober. Derefter vil vi være i stand til at genanvende den overskydende kulsyre samt sælge det overskydende til egne kunder med fadølsudskænkning på Bornholm og i resten af landet.

”Man tilsætter kulsyre, når øllet tappes. Men samtidig dannes der kulsyre, når øllet gærer. Med den kapacitet, vi har i øjeblikket, producerer vi ca. 72 tons kulsyre om året, der bliver sluppet ud i luften - og vi køber 35 tons, som bruges når øllet tappes. Det er jo fjollet.”

Jan Paul, Brygmester

DANMARKS FØRSTE
CO2 NEUTRALE BRYGGERI

50% AF ENERGIFORBRUGET STAMMER FRA EGNE SOLCELLER